Narkolepsija

Što je narkolepsija? Kompletan vodič o simptomima, dijagnostici i liječenju

Narkolepsija je rijetka neurološka bolest čija je osnovna značajka prekomjerna dnevna pospanost koja se može pojavljivati u neuobičajenim i socijalno neprimjerenim situacijama. Spada u skupinu tzv. centralno uzrokovanih hipersomnija, odnosno hipersomnija koje su uzrokovane određenim biokemijskim promjenama u mozgu. Laboratorijski se kod ovih pacijenata može utvrditi snižena koncentracija hormona oreksina (hipokretina) u cerebrospinalnoj tekućini kao posljedica navedenog oštećenja. Ove promjene imaju za posljedicu tzv. dezinhibiciju REM spavanja koje se pojavljuje brzo u tijeku spavanja, a REM stadij također se može utisnuti u budno stanje što se klinički očituje prekomjernom dnevnom pospanošću i ostalim simptomima narkolepsije.

Razumijevanje narkolepsije: Vrste i simptomi

Narkolepsija se dijeli na dva osnovna podtipa:
– narkolepsija tip 1, odnosno narkolepsija s katapleksijom
– narkolepsija tip 2, odnosno narkolepsija bez katapleksije.

Katapleksija označava neurološki ispad u vidu slabljenja ili gubitka mišićnog tonusa koji se događa u emocionalno nabijenim situacijama, a osobito prilikom jakog smijeha. Osobi, primjerice, može ispasti predmet iz ruku, noge mogu klecnuti, a obavljanje dosadašnje radnje može neko vrijeme biti onemogućeno, premda je osoba najčešće svjesna događaja oko sebe. Mogu se pojaviti i elementi
doživljavanja nalik na snove.

Važno je istaknuti da je katapleksija vrlo karakterističan simptom narkolepsije te kod onih pacijenata koji imaju klinički jasnu katapleksiju, praćenu prekomjernom dnevnom pospanošću i imperativnim atakama usnivanja s visokom sigurnošću se može reći da se radi o narkolepsiji. Osim ova dva navedena simptoma, drugi karakteristični ali ne vrlo specifični simptomi narkolepsije su paralize spavanja te hipnagogne i/ili hipnopompne halucinacije. Odnosno, riječ je o halucinacijama prilikom uspavljivanja ili buđenja koje su najčešće vizualne prirode te fragmentirano, odnosno isprekidano noćno spavanje i simptomi nesanice noću.

Dijagnostički postupci i liječenje narkolepsije

Dijagnostika narkolepsije uvijek uz karakteristične anamnestičke podatke zahtijeva neurofiziološku obradu, cjelonoćnu polisomnografiju te sljedeći dan test multiplih latenci uspavljivanja (multiple sleep latency test – MSLT). MSLT je standardni test koji se koristi za mjerenje brzine usnivanja tijekom dana nakon dovoljno noćnog spavanja. Sastoji se od 4-5 prilika za drijemanje u razmacima od 2 sata, tijekom kojih se prati aktivnost mozga kako bi se utvrdilo koliko brzo osoba zaspi i ulazi li direktno
u REM fazu spavanja.

Tijekom MSLT-a, pacijent se pokušava uspavati u tamnoj, tihoj sobi dok je povezan s elektrodama koje mjere aktivnost mozga (EEG), pokrete očiju (EOG), mišićnu aktivnost (EMG) i srčani ritam (EKG). Vrijeme potrebno za usnivanje (latenca spavanja) se mjeri od početka testa do pojave prvih znakova spavanja na EEG-u.

Prosjek latence spavanja kraći od 8 minuta smatra se abnormalnim i indikativnim za narkolepsiju. Također, pojava REM spavanja unutar 15 minuta od početka spavanja (tzv. SOREMP) u 2 ili više prilika za drijemanje dodatno potvrđuje dijagnozu. Kombinacija nalaza MSLT-a, simptoma i ponekad mjerenja razine oreksina u cerebrospinalnoj tekućini omogućava postavljanje konačne dijagnoze narkolepsije. Liječenje narkolepsije obuhvaća mjere higijene spavanja, od kojih je osobito važno istaknuti planirana dnevna spavanja. No, najvažnija metoda liječenja su medikamenti koji obično zahtijevaju dugotrajnu primjenu, ali se navedeni simptomi njima mogu uspješno kontrolirati.

Ako sumnjate da vi ili netko od vaših bližnjih ima narkolepsiju, obratite nam se s povjerenjem. Naš tim stručnjaka ima dugogodišnje iskustvo u dijagnosticiranju i liječenju narkolepsije. Naš pristup je personaliziran i prilagođen vašim individualnim potrebama, s ciljem poboljšanja kvalitete vašeg života.